Ana içeriğin başı

Online Alışveriş-Kiralama İşlemleri

Dolandırıcılar, olmayan ürünleri satarak/kiralayarak veya sattıkları üründen farklı, alıcıyı zarara uğratacak ürünler göndererek çıkar sağlama peşindedir. Özellikle sosyal medya üzerinden ve ikinci el sitelerinden satışlarda gerçekleşen bu dolandırıcılığa karşı dikkatli olmak gerekir. 

Genel olarak, internet üzerinden yaptığınız alışverişlerde satıcının güvenilirliğini kontrol ediniz, varsa yorumları okuyunuz.

Satın alacağınız/kiralayacağınız ürünün fiyatı, piyasanın çok altındaysa şüphe ediniz.

Güvenli ödeme yöntemleri sunan siteleri/uygulamaları tercih ediniz.

Online Arkadaşlık Dolandırıcılığı

Sosyal medya ya da buluşma uygulamaları üzerinden tanıştığınız, arkadaşlık ve romantik bağ kurduğunuzu düşündüğünüz kişiler aslında dolandırıcı olabilir. Sahtekarlar, sizden kişisel verilerinizi ve bilgilerinizi, kredi kartı detaylarınızı isteyebilir. Bu kişiler özel fotoğraflarınızı veya “borç”, “uçak parası”, “fatura ödemesi” vb. bahanelerle para göndermenizi istediğinde şüphe duyunuz.

Unutmayın ki kişisel bilgileriniz ve verileriniz size özeldir ve gizlidir. Kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir.

Vergi, Sigorta ve Fatura Ödemeleri

İnternet üzerinde vergi, sigorta, fatura gibi ödemelerinizi yapabileceğinizi iddia eden dolandırıcılık niyetli internet siteleri bulunabilmektedir. Bu tür ödemeleriniz için resmi kurum internet sitesi ve uygulamalarını kullanmaya özen gösteriniz. İnternette ziyaret ettiğiniz sayfalarda kişisel ve bankacılık bilgilerinizi girmeden önce ilgili sayfanın güvenliğinden emin olunuz.

“Hediye, Ödül, Piyangodan İkramiye Kazandınız!” Diyenlere Kanmayın!

Dijital ortamlarda cazip tekliflerle sizi kandırmaya çalışan dolandırıcılar olabilir. SMS ve e-posta iletileri ile sizi hediye/ödül veya piyangodan ikramiyesi vaat edebilirler. Bu tür iletilerde kişisel bilgilerinizi (telefon no., kimlik bilgileri, bankacılık bilgileri) sizi bir linke yönlendirerek ya da iletiye cevap vererek paylaşmanız istenebilir. Paylaşılan banka bilgisi büyük olasılıkla diğer dolandırıcılıklarda kullanılacaktır.

Bu tür şüpheli durumlarda sözlü veya yazılı olarak ya da bir link üzerinden kişisel ve bankacılık bilgilerinizi paylaşmayınız.

Virüs Uyarısı İçerikli Aldatıcı E-Postalar (Virus hoax e-mails)

Gönderilen virüs uyarısı e-postalarının çoğu, sadece endişe yaratmaya ve işleri karıştırmaya yönelik aldatıcı mesajlardır.

Bu tür uyarılar gerçek de olabilir, bu nedenle bunları hafife almayınız. Ancak, bir girişimde bulunmadan önce, anlatılanları McAfee®, Sophos ya da Symantec gibi bir antivirüs yazılımı sitesini ziyaret edip, kontrol ediniz.

Farklı Ülkelerdeki HSBC Bank çalışanı gibi davranan kişiler

Farklı ülkelerde faaliyet gösteren HSBC Bank çalışanı gibi davranan dolandırıcılar, sizlere e-postayla, telefonla veya mesajlaşma uygulamaları üzerinden ulaşmaya çalışabilirler. HSBC, sizleri hesap açmanız için zorlamaz veya vaatlerde bulunmaz, mesajlaşma uygulamaları üzerinden sizinle iletişime geçmez. Bu yollar ile kredi kartı veya hesap bilgilerinizi istemez. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda, 0850 211 0 111 numaralı telefondan HSBC Telefon Bankacılığını arayabilir, şüphelendiğiniz e-postaları oltalamabildir@hsbc.com.tr adresine (e-posta içerisine ekleyerek) iletebilirsiniz.