Antivirüs Yazılımı
Antivirüs yazılımı (genellikle e-posta yoluyla) gelen bilinen virüsleri algılayıp bunların kişisel bilgisayarı kirletmesini önlemek üzere tasarlanmıştır. Yeni virüsler çok hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu nedenle, antivirüs yazılımınızın daima çalışır durumda ve düzenli olarak -en azından haftada bir- güncellenmiş olmasını sağlamanız gerekir.
Yaygın olarak kullanılan antivirüs koruma yazılımı kaynakları McAfee®, Symantec (Norton)™ ve Sophos'dur. Bireyler bu tip yazılımların ücretsiz sürümlerini internetten bilgisayarlarına indirebilir.
Casusluk Yazılımı (Spyware)
Bunlar hâlen kişisel bilgisayarınızda bulunması olası programlar / dosyalardır. Bu programlar genellikle "ücretsiz" programların saklı bileşenleri olarak gelir. Bunlar, web kullanımını izler ve bu toplanan istatistikleri daha sonra satabilecek olan gerçek şirketlere rapor eder. Göreceli olarak tehlikesizdirler, ancak daha aşırı şekilleri klavye vuruşu kaydetme ve gerçekten her kişisel bilgisayar faaliyetinizi incelemeyi de içerir.
Dijital Sertifikalar
Dijital sertifika İnternet üzerinden ticaret yaptığınızda güvenilirliğinizin saptanmasına yardımcı olan bir elektronik kimliktir. Bu tür sertifikalar tarayıcı temelli (Yazılım Sertifikaları) ya da bir akıllı karta (smart card) saklı (Donanım Jetonu) olabilir ve özel kart okuyucuları ile kullanılabilir.
Dosya Adı uzantıları
Bir dosya adı uzantısı basit anlatımıyla tam dosya adının son üç harfidir (ya da rakamıdır). Bunlar normal olarak işletim sistemi tarafından bir programın belli bir dosyayla ilişkilendirilmesi için kullanılır.
Güvenlik Duvarı (Firewall)
Güvenlik duvarı, bilgisayarınızı ve bilgisayarınızda bulunan verileri İnternet ya da ağ (Network) üzerindeki yabancılardan korumanıza yardımcı olan küçük bir programdır. Uygun şekilde kurulduğunda, kişisel bilgisayarınıza gelen ve bundan giden yetkisiz trafiği önler. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda etkin program vardır. Zone Labs®, Symantec (Norton)™, McAfee® ve Computer Associates™, yaygın ticari yazılımlara örnek olarak verilebilir.
Çoğu kez, ticari yazılımın kişisel kullanıcılar için ücretsiz bir sürümü de mevcuttur.
Geniş Bantlı
Geleneksel modeme oranla İnternet'e daha hızlı bağlanma yöntemidir. İnternet bağlantısının açık bırakılması maliyeti yükseltmemesine karşın, risklere maruz kalma olasılığını azaltmaya yardımcı olması açısından, kullanılmadığında bağlantının kesilmesi daha doğru bir uygulamadır.
Gizlilik Politikaları
Günümüzde, çoğu şirketin, müşterilerine şirketin bilgileri nasıl gizli tuttuğuna, paylaşıldığına ve ne amaçla toplandığına ilişkin ayrıntıları sunmaları için bir Gizlilik Politikası yayınlamaları gerekir. Hesap açabileceğiniz ya da finansal işlemler yapabileceğiniz bir şirketin Gizlilik Politikasını okumanız yerinde bir davranış olacaktır. Çoğu Gizlilik Politikası ayrıca müşterilerine tanıtım postalama listelerinden adlarının çıkartılmasını nasıl talep edebileceklerini de açıklar. HSBC'nin Gizlilik Politikası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Güvenli Oturumlar
İnternet Bankacılığı'na girdiğinizde size bir "güvenli oturumda" olduğunuz bildirilir.
Başka kişilerin bilgileri okuyamamasını garanti edecek şekilde, verilerinizi internet üzerinden gönderilmeden önce kodlanmış bir şekle dönüştürmek için SSL teknolojisi kullanılır.
Tarayıcı ayarlarınıza bağlı olarak, güvenli bir sayfaya girdiğinizi bildirmek üzere yeni bir pencere açılabilir.
Web adresinden önce "https://" gördüğünüzde "güvenli" bir oturumda olduğunuzu anlayabilirsiniz. Ayrıca, tarayıcı programınızın sağ alt köşesinde kapalı durumda kilit sembolü de gösterilir.
Güvenlik Açıkları
Güvenlik açıkları, hatalar, arızalar ya da programlama hatalarıdır. Bunlar, yetkisiz kullanıcılar tarafından bilgisayar ağlarına ya da web sunucularına İnternet'ten erişmek için istismar edilir. Zayıf noktalar ortaya çıktığında, yazılım yayıncıları, bilgisayarınıza indirerek sorunları giderebilmeniz için 'yamalar', 'tamirler' ya da 'güncellemeler' geliştirir.
Kimlik Hırsızlığı (Identity Theft)
Kimlik hırsızlığı, dolandırıcının kişisel bilgiler, doğum tarihi, bankadaki ayrıntılar ya da sürücü belgesi numaraları gibi temel parçaları elde ederek, başkasının kimliğine bürünmesi suçudur.
Keşfedilen kişisel bilgiler daha sonra yasa dışı olarak kredi başvurusunda bulunmak, mal ve hizmet satın almak ya da banka hesaplarına erişim sağlamak için kullanılır. Dolandırıcılar genellikle insanların doğal olarak kendileri için anlamlı olan, ancak kolayca da tahmin edilebilen (çocuklarının veya evcil hayvanlarının adları, adresler ya da doğum tarihleri) şifreleri seçme eğilimlerinden yararlanırlar.
Klavye Vuruşu Yakalama / Kayıt Tutma (Keystroke Capturing/Logging)
Bilgisayara girişini yaptığınız her şey yakalanarak kaydedilebilir. Bu gizli faaliyet, kişisel bilgisayara eklenmiş olan bir donanımla ya da makine üzerinde hemen hemen fark edilmeyecek şekilde çalışan bir yazılım tarafından gerçekleştirilebilir.
Klavye vuruşu kaydı genellikle dolandırıcılar tarafından şifreler de dahil olmak üzere kişisel bilgileri ele geçirmek için kullanılır. Son zamanlarda ortaya çıkan bazı virüsler, kullanıcının haberi olmaksızın bu tür yazılımları kurabilecek yeteneklere sahiptir.
Bu tür klavye vuruşu kaydı ile karşılaşmanın riski, internet kafelerdekiler gibi, birden fazla kullanıcı tarafından kullanılan kişisel bilgisayarlarda daha yüksektir. Casus yazılımları önleyici (spyware) bir yazılım çalıştırılarak, bu tür bir yazılımın kişisel bilgisayarınızda mevcut olduğu tespit edilebilir. Kullanıcılar, bilgisayarlarına ücretsiz "casus yazılımı önleyici (spyware)" yazılımı indirebilirler.
Oturum Zaman Aşımları
Bunlar, güvenlik nedenleri ile herhangi bir güvenli oturumun, sunucu belli bir süre boyunca faaliyetine ara verdiğinde, sona erdirilerek otomatik olarak bağlantının kesilmesidir. Bu işlem, bir sayfaya ya da veri alanına bir şeyler yazarken dahi ortaya çıkabilir. Çünkü olay, klavye ya da farenin kullanılmamasından ziyade, sunucularımız ile iletişime ara verilmesi ile tetiklenir. Bütün İnternet Bankacılığı hizmetlerimizde bu koruma mevcuttur.
Plug-in
Plug-in web tarayıcısına belli bir özellik ekleyen bir yazılım modülüdür.
Örneğin, Netscape Navigator® ve Internet Explorer tarayıcıları için plug-in'ler tarayıcıların çeşitli tiplerdeki ses ve görüntü mesajlarını çalabilmelerine / oynatabilmelerine ya da yaygın şekilde kullanılan Adobe® Acrobat® (PDF) dosyalarını görüntüleyebilmelerine olanak sağlar.
Rahatsız Edici E-Posta (Spam)
Şüpheli faydalar vadeden ürün ve hizmetler teklif eden istenmeyen e-postalara genellikle Rahatsız Edici e-posta (Spam) denir. Çeşitli tiplerde rahatsız edici postaları önleyici (anti-spam) yazılımları temin edilebilir; ancak, ilk savunma hattı, çoğu istenmeyen e-posta filtreleme hizmetleri sunan kendi İnternet Hizmet Sağlayıcınız olabilir.
SSL
Güvenli Soket Kademesi (Secure Socket Layer, SSL) protokolü internet iletişimi için yüksek seviyeli bir güvenlik sağlar. SSL web tarayıcınız ile web sunucusu arasında şifrelenmiş (kriptolanmış) bir iletişim oturumu sağlar. SSL hassas bilgilerin (örneğin kredi kartı numaraları, hesap bakiyeleri ve diğer özel finansal ve kişisel veriler) tarayıcınız ile bir web sunucusu arasında online işlemler esnasında gizli kalmasını sağlamaya yardımcı olur.
Solucan (Worm)
Kendini bir sürücü ya da ağ üzerindeki bütün saklama alanını doldurana kadar kopyalayan kötü niyetli bir programdır. Bu tür solucanlar, kendilerini kopyalarken, bilgisayar çalışma süresini, saklama alanını ve hızını kötü niyetli bir şekilde kullanarak bütün web sunucularını yavaşlatabilir ya da tamamen çökertebilir ve İnternet kullanımını tahrip edebilir.
Şifreleme (Kriptolama, Encryption)
Şifreleme, yetkisiz kullanıcıların bilgileri okumasını engelleyecek şekilde, verilerinizi İnternet üzerinden gönderilmeden önce kodlanmış bir şekle dönüştürür. HSBC'de sektörün standart seviyesi olarak kabul edilen 128-bitlik Güvenli Soket Kademesi (Secure Socket Layer, SSL) Şifreleme kullanılmaktadır.
"Güvenli" bir oturumda olduğunuzu web adresinde https:// görerek ve / veya tarayıcı programınızın sağ alt köşesinde gösterilen kilit sembolünden anlayabilirsiniz
Tanımlama Dosyaları (Cookies)
Tanımlama dosyaları, bilgisayarın sabit diskinde saklanan küçük dosyalardır. Tanımlama dosyaları genellikle zararsızdır ve bir kullanıcının tanınarak bir web sitesini sıkça ziyaret ettiğinde daha tutarlı bir deneyim elde edebilmesi için kullanılır.
Tanımlama dosyaları bir sitenin sizin kullanımınız esnasında kişiselleştirilmesi için tercihleriniz hakkında bilgiler içerebilir.
Tarayıcılar (Browser)
Tarayıcı, web sayfalarının izlenmesini sağlayan bir yazılımdır. En yaygın kullanılan web tarayıcıları Microsoft® Internet Explorer ve Netscape® Navigator tarayıcılarıdır.
Truva Atı (Trojan Horse)
İstenmeyen tahrip edici yük taşıyan, yasal görünen yazılımdır. Genellikle bu yük, program kırıcılar (hacker) tarafından bilgisayar sistemlerine yetkisiz erişim için kullanılan bir virüstür.
Virüs
Kendini bilgisayarda bulunan diğer programlara kopyalamak suretiyle yinelemek üzere tasarlanmış bir bilgisayar programıdır. Tehlikesiz olabilir, ancak genellikle bir kişisel bilgisayarın hızını düşürmek ya da bellek ve dosyalarını bozmak gibi olumsuz etkileri vardır.
Günümüzde virüsler en çok e-postalar ve dosya paylaşım hizmetleri ile yayılmaktadır. Her gün yeni virüsler keşfedilmektedir.
Virüs Tanımlama Dosyası
Bu, antivirüs yazılımları tarafından belli virüslerin, solucanların ve Truva atlarının tespit edilmesi için kullanılan bir dosyadır. Bu nedenle yazılım sağlayıcınızdan düzenli olarak en son sürümü bilgisayarınıza indirmeniz ya da yazılımınızı "otomatik güncellemeye" ayarlamanız gerekir.