Ana içeriğin başı

Online Fiyat İzleme'de Yaşanan Sorunların Giderilmesi

Applet görüntülenmiyorsa ne yapabilirim?

1.1 Applet uygulamasının kullanılabilmesi için bilgisayarınızda Java Virtual Machine (VM) (http://www.foreks.com/download/msjavx86.exe Win9x-ME-NT-XP-msjavx86.exe - 5,346 KB) kurulu olması gerekmektedir.

Internet Explorer’da Tools menüsünde Internet Options’ta Advanced Sekmesinde Microsoft® VM veya Java VM başlığı görüntülenemeyen kullanıcılar, bu adımı uygulamalıdırlar. (Türkçe Internet Explorer’da Araçlar’da İnternet Seçenekleri’nde Gelişmiş Sekmesi’nde yer alır.) Ayrıca mic. VM ve Java VM seçeneklerinin üstünde sun java sekmesi varsa buradaki sekmenin kutucuğu boş olmalıdır.



 

1.2 Internet Explorer’ınızın (IE) Araçlar-İnternet Seçenekleri (Tools-Internet Options) menüsünden gelişmiş (advanced) sekmesi, Microsoft® VM ya da Java VM bölümünün altında yer alan uçbirimler, checkboxlar seçilerek aktifleştirilir. (Bu bölümdeki değişiklikler IE'nin kapatılıp açılmasını gerektirmektedir). ayrıca mic. VM ve java VM seçeneklerinin üstünde sun java sekmesi varsa buradaki sekmenin kutucuğu boş olmalıdır.

1.3 Aynı menünün güvenlik (security) sekmesine geçilerek güvenlik ayarları varsayılan düzeye (default level) getirilmelidir. IE 6.0 kullanıcıları privacy sekmesindeki güvenlik ayarını medium'a getirmelidir.





 

1.4 Anlık Hisseler linkine tıklandığında Security Warning başlıklı bir pencere görüntülenecektir. Bu pencerede YES tuşuna basılması halinde Java uygulaması görüntülenecektir.



 

1.5 Bazı bilgisayarlarda Microsoft, Alexa, Google™, Yahoo® vb. Firmaların Toolbar'ları (Araç Çubukları) ve dolayısıyla Pop-Up engelleyici uygulamaları yüklüdür. Bu uygulamalar pop-up yani dışarı pencere olarak açılan reklamları kapatırlar.



 

Fakat, Foreks ekranımız da bir pop-up pencere olduğu için onuda kapatıyor olabilirler.

Bu durumu çözmek için programın ayarlarından internet adresini güvenilir site olarak ekleyip/işaretleyip pop-up pencerelerine bizim sitemizde izin verin.



 

Microsoft® XP Service Pack 2 yüklü ise; Pop-Up Blocker/Engelleyici ayarlarını High'dan Medium/Orta düzeye getiriniz.

1.6 Popup engelleyicisini doğru şekilde nasıl ayarlarım?

SP2'nin popup engelleyicisi birdenbire ayrı bir pencerede açılan can sıkıcı reklamları otomatik olarak engelliyor. Ancak burada da ince bir ayar yapmanız yerinde olur. Ayarlara Internet Explorer'da Araçlar / Açılır Pencere Engelleyicisi / Açılır Pencere Engelleyicisi Ayarları menüsü üzerinden ulaşabilirsiniz.



 

Engelleyicinin filt-releme seviyesi ilk başta Orta düzeyde bulunuyor ve bu ayar da çoğu reklam penceresini durduruyor. Ancak bir popup bir bağlantı arkasında saklı olduğunda bunu maalesef engelleyemiyor. Hiçbir şekilde açılır pencere istemiyorsanız filtreleme düzeyini Yüksek olarak ayarlayın.

İşin püf noktası şu: Bir bağlantının ardında bir açılır pencere gizli olduğunu biliyorsanız, mesela bir forum sayfası söz konusu ise, korumayı [Ctrl] ile fare tuşuna aynı anda basarak geçersiz kılabilirsiniz.

Uzun süreli kullanımlarda bunun fazla zahmetli olduğunu düşünüyorsanız belirli sayfaları "İzin verilen siteler" listesine dahil edebilirsiniz. Bunları ya elle "Açılır Pencere Engelleyicisi Ayarları"nda girmeli, veya pencere engellenene kadar beklemelisiniz. Zira bu anda Internet Explorer'ın ana penceresinin üstünde bir uyarı listesi çıkıyor. Buraya tıklayın, kısayol menüsünden (sağ tuşla) Bu Siteden Açılır Pencerelere Her Zaman İzin Ver seçeneğini seçin ve çıkan onay sorgusuna Evet yanıtı verin. Yanlışlıkla yanlış bir sayfaya izin verdiyseniz bunu Açılır Pencere Engelleyicisi Ayarlarında Kaldır komutuyla listeden silebilirsiniz.

WebFX ekranı açılıyor ancak veri alınamıyorsa ne yapabilirim?

Bağlantı ayarları barının beyaz olması durumunda üzerine tıklanılarak aşağıda yer alan seçeneklerden bilmiyorum seçeneği tercih edilerek tamama tıklanmalıdır.


Online Fiyat İzleme Kullanım Kılavuzu

Online Fiyat İzleme nedir?

Online Fiyat İzleme, para ve sermaye piyasalarını internet üzerinden gerçek zamanlı izlemenizi sağlayan çok fonksiyonlu bir uygulamadır.

Online Fiyat İzleme ekranındaki nesnelerin anlamı nedir?

Program açıldığında ekranda ilk olarak önceden tanımlanmış olan 4 adet hisse senedinin ismi alt alta, yukarıda ise onbir tane veri tipi yan yana belirir. Ekranın üst bölümündeki butonların görüntüsü aşağıda gösterilmiştir.


Hisse Detay nedir ve nasıl kullanılır?


 

Ekranda yer alan bilgilerin detayları aşağıdaki gibidir.

Fark Alanı: Hissenin fiyatında meydana gelen değişim.

Değişim: Hissenin fiyatında meydana gelen değişimin yüzde cinsinden karşılığı.

Alış: Hissenin son alış kademesi.

Satış: Hissenin son satış kademesi.

Taban: Hissenin son seanstaki taban kademesi.

Tavan: Hissenin son seanstaki tavan kademesi.

Son Adet: Son gerçekleşen işlemin kaç lot olduğunu gösterir.

Son Hacim: Bu alan kullanılmamaktadır.

F / K Oranı: Bu oran, hisse senedi fiyatının, hisse başına kâr rakamına oranıdır.

Hisse başına kârı aşağıdaki şekilde formüle edebiliriz;

Hisse Başına Kâr = Net Kâr / Ortalama Hisse Senedi Sayısı

Halka Açıklık Oranı: Şirketin halka açık olan kısmının yüzde cinsinden ifadesidir.

Piyasa Değeri: Şirketin son işlem fiyatı ile piyasadaki senet sayısının çarpımıdır. Halka açık hisse senetlerinin toplam değerini ifade etmektedir.

Piyasadaki Senet Sayısı: Şirketin piyasadaki hisse senetlerinin lot cinsinden ifadesidir.

Ödenmiş Sermaye: Şirketin ödenmiş sermayesinin TL cinsinden ifadesidir.

Ekranın sol alt kısmında bulunan aşağıda yer alan alanda ise belirlenmiş zaman dilimleri içinde (1. Seans, 2. Seans, Günlük Haftalık, Aylık, Yıllık) hissenin sol hizada sıralanan bilgilere göre (Kapanış, Düşük, Yüksek; Önceki K., Ağr. Ort., Hacim (Lot), Hacim (Milyon)) aldığı değerleri görebilirsiniz.



 

Kapanış: Hissenin belirtilen zaman dilimindeki son işlem fiyatını göstermektedir. Ör: "Haftalık" alanında yer alan “Kapanış” bilgisi hissenin bir önceki hafta gördüğü son işlemin fiyatını belirtmektedir.

Düşük: Hissenin belirtilen zaman dilimindeki en düşük işlem fiyatıdır.

Yüksek: Hissenin belirtilen zaman dilimindeki en yüksek işlem fiyatıdır.

Önceki K.: Hissenin belirtilen zaman dilimi kadar önceki kapanış fiyatıdır.Ör: "Günlük" alanında yer alan "Önceki K." hissenin bir gün önceki kapanış fiyatını belirtmektedir.

Ağr. Ort.: Hissenin belirtilen zaman dilimindeki ağırlıklı ortalama fiyatıdır.

Hacim (Lot): Hissenin belirtilen zaman diliminde kaç lot işlem gördüğünü göstermektedir.

Hacim(Milyon): Hissenin belirtilen zaman diliminde gördüğü işlemlerin toplamının TL cinsinden ifadesidir.

Ekranın sağ alt bölümünde bulunan aşağıda yer alanda ise hissenin sol hizada sıralanan zaman dilimlerine göre fiyat farklılığını görebilirsiniz.

Fark alanında belirtilen zaman dilimine göre değişimi TL cinsinden, Değişim alanında ise fiyat farkının yüzde cinsinden ifadesini görebilirsiniz.


İlişkili Haber nedir ve nasıl kullanılır?

Hisse senedine ilişkin haberlere ulaşabileceğimiz menüdür. Burada hisse ile ilgili gelen yakın tarihli haberler zaman / saat olarak sıralanmaktadır.


Bölünmeler nedir ve nasıl kullanılır?

Hisse senedine ilişkin sermaye artırımlarını tarih sırasıyla takip edebileceğimiz ekrandır.


Bilanço nedir ve nasıl kullanılır?

Şirkete ait 2 yıldan önce yayınlanan bilançolara bu menüden ulaşabilmekteyiz. Bilançolara ilişkin bir nevi arşiv olarak değerlendirilebilir. Ekranda iki farklı dönemi seçerek kıyaslama yapma olanağı da bulunmaktadır.


Yeni Bilançolar nedir ve nasıl kullanılır?

Şirkete ait son iki yıl içerisinde yayınlanan bilançolara bu menüden ulaşabilmekteyiz. Ekran ilk açıldığında boş olarak gelebilir. Bu durumda sol üst köşede yer alan menüden şirketin seçilmesi gerekmektedir.


Teknik Analiz nedir ve nasıl kullanılır?

Hisse senetlerine ve endekslere ilişkin teknik analiz yapılabilmesi için kullanılabilecek grafik ve indikatörlere ulaşılmasını sağlayan bölümdür.

Hisse Ekle/Sil nedir ve nasıl kullanılır?

İlgili hissenin ekranınızda bulunmaması durumunda istenilen hisseyi ekranınıza aşağıda belirtilen şekilde ekleyebilirsiniz. Hisse senetleri alanında mouse’un sağ tuşu ile ulaşacağınız müneden "Hisse Ekle / Sil" menüsüne giriş yaptığımızda karşımıza aşağıdaki ekran gelmektedir. 



 

Alfabetik olarak hisselerin sıralı olduğu "Tüm Semboller" alanından istediğimiz hisseyi bulduktan sonra orta bölümde yer alan üç okun en üstünde bulunan sağ ok tuşuyla hisseyi "Seçili Semboller" alanına dahil edip "Tamam" butonuna bastığımızda hisse ana ekrandaki hisseler arasına gelecektir.

Online Fiyat İzleme Hakkında

Online Fiyat İzleme uygulaması nasıl çalışır?

Online fiyat uygulaması Java'da yazılmış bir uygulamadır. Kullanıcının Online Fiyat uygulaması ile veri takip edebilmesi için makinesinde JavaVirtual Machine (VM) kurulu olmalıdır. Kullanıcı Online Fiyat uygulaması ile kendi portföyünü oluşturabilir ve takip edebilir. Hisse senedi, serbest piyasa, haberler ve uluslararası endeksler takip edilebilir.

WebFX uygulamasının kullanıcıları, hisse senetlerinin Son işlem fiyatı, Alış-Satış Fiyatı, İşlem Gördüğü Son Lot Adeti, Son İşlemin Hacmi, Günlük Farkı, Günlük Değişimin Yüzdesel Olarak Değeri, Önceki Gün Kapanış Fiyatı, Günlük Olarak Kaç Lot İşlem Gördüğü, l. ve ll. Seanslarda Kaç Lot İşlem Gördüğü, Gerçekleşen İşlem Hacminin TL. Olarak Değeri, I. ve II. Seanslarda Gerçekleşen İşlem Hacminin TL. Olarak Değeri , I., II. Seans ve Günlük Ağırlıklı Ortalama Fiyatı, l., ll. Seans ve Gün İçerisinde Gördüğü En Düşük ve En Yüksek İşlem Fiyatı, Taban ve Tavan Bilgileri, I. Seans Kapanış Fiyatı ve İşlem Saati Bilgilerini takip edebilmektedirler.

WebFX uygulaması ile ayrıca kullanıcıların kendilerine özel sayfalar oluşturmaları imkanı da sağlanmıştır. Kullanıcılar tarafından yapılan tüm özelleştirmeler kullanıcın bilgisayarında tutulmakta ve cookie'lerin temizlenmesi gibi durumlarda kaybedilmemektedir.